Szeretem ezt a tél eleji időszakot, a sok fajta apró sütit, amit nem kell rögtön elfogyasztani, vagyis mindig van mit bekapni , teához, kávéhoz.
Ezt a diós sütit anyám szokta süti, még gyerekkoromban. Volt, hogy egy hónap múlva találtunk belőle, és még mindig finom volt. És hogy miért is volt olcsó? A mi udvarunkban 5 diófa állt, és zsákszámra volt a dió a padláson, no meg amúgy sem volt a dió egy drága mulatság. És most! Van egy 5 éves , aránylag kicsi diófánk, amin fél kosár fekete dió lett! A diófúró lény mindenki dióját tönkre tette itt a környéken. A dió ára az egekbe szökött. Viszont ebbe a diós rúdba csak 15 dkg dió kell...még így se drága, és nagyon finom.
Recept:
50 dkg liszt, 25dkg margarin, 1 kis kanál sütőpor, 20 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 1 kanál kakaó, citromhéj, 3 tojás sárgája, ezt összegyúrjuk, majd kisodorjuk . Tetejét megkenjük a tojások fehérjéből készült mázzal, majd derelyevágóval rudakat vágunk, és megsütjük.
A máznál azt írja az eredeti recept, hogy annyi porcukrot, amit felvesz...hááát ez jó kérdés, mennyit is???
A három fehérjéhez tettem 30 dekát, meg két csepp citrom levet. Jó lett, és jó sok, lehet belőle osztani is!
Utolsó kommentek