A szilva többféle variációban ismert, lehet kerek, hosszúkás, nagy és kicsi, kékszínű, sárga és lilás. Néhány ismertebb fajtanév: Mirabella, Besztercei szilva, Ringló Ezek mindegyike lédús és édes. Hazánkban az egyik legelterejdetebb gyümölcsfa, amely leginkább házak udvaraiban, szőlő között és utak mellett elszórtan látható.
Származása
A szilva őshazája nagy valószínűséggel a Fekete-tenger vidékére, illetve Örményország, Szíria, Irán területére tehető. Elterjedését illetően pedig ismét a rómaiaké az érdem, ők voltak, akik az ízletes gyümölcsöt hódító útjaik során Európa szerte megismertették az emberekkel. A szilvatermelés legnagyobb részét Európa adja, azon belül is első helyen áll Románia, de jelentős termelő még Németország, Bulgária és Magyarország. Hazánk egész területén találkozhatunk szilvafákkal, a gyümölcs elterjedtségére a legjobb példa a számos szilvára utaló községnevünk.
A benne rejlő értékes anyagok
A szilva különösen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, bár egyetlen egy esetében sem mutat rekordszerű kiugrást. Jótékony hatásai mindig is közismertek voltak, melyek az elmúlt években - jogosan - csak még inkább előtérbe kerültek.
Gazdag ballasztanyagtartalma elősegíti a bélrendszer tisztulását, azt könnyebben átjárhatóvá teszi. A szilva, a népi gyógyászatban mindig is jól bevált háziszer volt szorulás esetén. A gyümölcs kalóriatartalma meglehetősen magas - csak a dió és a mandula energiaértéke magasabb - mégis közismert karcsúsító hatása., mivel a benne rejlő anyagok megakadályozzák a szervezetünkben a szénhidrátok zsírrá alakulását. Ehhez jön még vízhajtó hatása , mely lehetővé teszi, hogy pár kilótól könnyedén megszabaduljunk.
forrás:http://elitkonyha.shp.hu
A fáról lehullott egészség - szilva
Gyakran találkozhatunk szilvafákkal a házak mentén, mégsem veszünk róluk tudomást. Pedig a szilvának számtalan jótékony hatása van.
Honnan fújja a szél ?
Számtalan fajtája ismeretes. Termesztett fajták megoszlása a származási hely és genetikai eredet szerint igen változatos. A magyar fajtaválaszték tartalmaz több száz éves ismeretlen eredetű fajtákat is (besztercei szilva, zöld ringló stb.). Az egyes fajokba tartozó fajták igen változatosak. Legelterjedtebbek a házi (európai) szilvafajhoz tartozó fajták, melyek vadon nem fordulnak elő.
Jótékony hatása
Vitamintartalma nem számottevő, kivéve a B-vitamint tartalma. Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Az egyik legjobb természetes vértisztítónk. Tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét. Csökkenti a köszvényesek reumások panaszait, jótékony vese- és májbetegek diétájában. A szilva kiváló hashajtó, kitűnő székletszabályozó, és a belek karbantartása miatt az ún. meghűléses betegségeknél is jó szolgálatot tesz a hurut megszüntetésével, a belek kitisztításával.
B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre jótékony hatású. Hiszen ez a vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.
forrás:http://www.vitaminsziget.com
...és még egy utolsó cikk, amit nem tudtam kihagyni....nagyon érdekesnek találom...
A szilva a rák ellen is bevethető
* A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
* A szilvát hashajtóként használják, mert köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
* A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
* A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.
* A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
forrás:http://baranyamegye.hir6.hu/cikk/44417/100717_a_szilva_a_rak_ellen_is_bevetheto
Utolsó kommentek