foto:Balázs Fejes...Bábel Delikát étterem
Már a másodk könyvet olvasom J.Picoult könyve után, de még mindig itt tartom magam mellett, magamban a kis Willow történetét...
...könnyeket fakasztó vége lett...kellett egy bizonyos idő, mire megemésztettem, és beírtam...
...akár a nálunk megszokott madártej receptje is lehetne, de ez mégis más...valami beszélő, sok érzést előhozó recept...
...a madártej nálam is mindig előcsalogatja a régi idők varázsát...de ez most valami egészen más...
"Recept:
1.Adott étel elkészítésére vonatkozó utasítások.
2. Orvosi előírás, hogy mit mivel gyógyítsunk.
„Az utasítsásokat követve ön egyrantáltan el fogja érni a kívánt eredményt."
Ez minden recept reklámja. Mégis , hiába követjük apróra a leírást, ha a végtermék még csak nem is hasolnít arra, amit megálmodtunk.
Sokáigg csal süllyedés közben tudtalak elképzelni. Magam előtt láttam elkékült arcocskádat, szellőszerűen szanaszét libegő hajadat. Sikítva ébredtem, öklömmel vertem a matracot, mintha az lenne a jég, amit áttörve talán megmenthetlek.
De ez az álom már nem te vagy, ahogy a gyenge kis csodntázad sem te voltál. Végtelnül több vagy ennél. ,mégis végtelenül könnyebb. Te vagy a pára a fürdőszobatükrön, amikor Sean reggelenként mégis kirángat az ágyból zuhanyozni. Te vagy a szélvédőn csillogó hajnali zúzmara.A nyári betonjárdából felszálló forróság. Mindig velem vagy.
Nincs már meg a pénz. A tied volt. A búcsúcsóknál a csekkel koporsód selyembélésébe csúsztattam.
Pár dolgot azért sikerült megtanulnom.
Amikor az ember biztosan tudja, hogy igaza van, akkor téved csak igazán.
Ami eltörött, legyen az csont, szív vagy bartátság, összeragasztható, de tökéletesen soha nem lehet helyrehozni.
És bárki bármit mond, igenis hiányozhat olyasvalaki, akit soha nem ismertem. Minden nélküled töltött nappal egyre erősebben belém vésődnek ezek az igazságok.
Willow rumhabja felhőcskékkel
Rumhab
6 tojás sárgája
4,8 dl habtejszín, habbá verve
20 dkg cukor
1,2 Grand Marnier rum
A cukrot és a tojást dupla falú edényben simára keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Levesszük a tűzről, szűrőn átpaszírozzuk, hozzáadjuk a rumot.
Felhőcskék
5 tojás fehérje
6dkg cukor
1 csipet só
4,8dl víz vagy tej
Konyhai robotgép alacsony fokozatán összekeverjük a tojásfehérjéket a sóval, majd az erősséget fokozatosan növelve apránként hozzáadjuk a cukrot is.A keveréket puha habbá verjük.Ilyenek lehetnek azok a felhők, amiken mostanában ücsörögsz. Kanállal golyócskákat szaggatunk a habból, és a forró tejbe vagy vízbe dobjuk. Két percig főzzük, majd tésztaszedővel óvatosan megfordítjuk, és ugyanannyi ideig főzzük a másik oldalukat is.
A kész felhőcskéket papírtörtőre szedjük.Vigyázat ! Törékeny!
Cukorszálak
Sütőszpray
40 dkg kristálycukor
1 tk.kukoricaszirup
A tepsit befújjuk sütőspray-vel. A cukrot és a kukoricaszirupot lassú tűzön néha-néha megkeverve addig főzzük, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd nagy lángon 154 ˚C-ra, azaz erős törésig hevítjük. A tűzről levéve 1-2 percig hagyjuk hűlni és besűrűsödni. A szirupba villát mártunk, majd a villára ragadt cukorral hosszú szálakat húzunk a tespsire. A szirup szinte azonnal megkeményedik. Kis gyakorlással küllönböző mintákat, betűket formázhatunk a cukorszálakból.
Tálaláshoz a rumhabot tálkába vagy nagyobb tányérra kanalazzuk, fejenként két felhőcskét rakunk mindegyikbe, körben pedig cukorszálakkal díszítjük. A felhőcskékre ne rakjunk cukorszálakat, mert összelapulhatnak.
Az eredmény igazi remekmű, megéri a fáradságot. Elkészítéséhez örökké észben kell tartanunk, hogy minden törékeny.
Ez az édesség olyan , mint te: mennyei , de hamar eltörik.
Ezzel próbálok eltelni, ha már elviselhetetlenül hiányzol."
/Jodi Picoult: Törékeny/
Utolsó kommentek