A mai ebéd: rántott karaj, csonttal. Hozzá főtt krumpli és készer sült bab.
Azt ajánlotta a barátom ,most próbáljam ki csonttal együtt rántani a karajt...kipróbáltam!
Nagyon finom volt igy. Eddig mindig a levesbe raktam a karajcsontot, de most vettem marhahúst levesnek, ebből készítettem.
Kissé bonyolultnak tűnik elsőre a "kétszer sült bab " receptje , de érdemes vele dolgozni, és lehet párszor sütni egy adagból!
Bab a la Charta
(a kétszer sült bab egyik kelléke)
750 ml száraz "Pinto" bab (rózsaszínű bab) vagy fekete...
3 liter víz, 6 szelet - kb. 22 dkg szalonna, (nyers, darabokra vágva) 1 fej vöröshagyma, apróra vágva, 3-4 gerezd fokhagyma, préselve, 1 kis erős paprika, kimagozva, összeaprítva, 15 ml chili por, 10ml cumin por( római kömény ), 15 ml só.
Készítés:
Egy nagy lábosban áztasd a babot egy éjszakán keresztül, a következő napon egy nagy serpenyőben süsd a szalonnát lassú tűzön, míg ropogós nem lesz, add hozzá a vöröshagymát, fokhagymát , paprikát, és dinszteld kb. 5percig.Keverd bele a chili port és a cumint, főzd még egy percig, most adj ehhez 250 ml a vízből, amiben a bab ázott, add hozzá a babot , és a magmaradt vizet, . Főzd lassú tűzön 1,5 - 2 óra hosszat, vagy amíg a bab megpuhul. Mikor a bab puha, add a sót, és főzd még 2 - 3 percig. Tartsd melegen tálalásig. Hűtőben eláll egy hétig is...
Bab újra sütve (Frijoles Refritos )
Kellékek!
45 ml olaj, egy fej hagyma , apróra vágva, 1 liter "Bab a la, Charta" lével együtt!
Készítés!
Forrósítsd a zsiradékot egy vastag fenekű edényben, add a vöröshagymát bele, és dinszteld, míg üveges lesz. Add a babot lével együtt (ez nem sok lé), és krumpli nyomóval törd össze, míg 2/3 része a babnak pép, és 1/3 része egészben marad. Tálald forrón, lehet sajttal, ráolvasztani a tetejére, vagy hús mellé köretnek....
Ez egy mexikói étel, de aki szereti a babot, az sokszor fogja csinálni!!!
Én fekete babból készítettem, de ez nem a "Juliska bab" magja,.ez egyfajta bokorbab.
Utolsó kommentek