2009. január...az én kakaós csigám...
Tegnap befejeztem Jodi Picoult : Törékeny című könyvét...
...bemásoltam a könyvből egy nekem nagyon tetszó receptet, amit ha időm engedi ki fogok próbálni...
"Kelesztés:ilyenkor várjuk meg, hogy megnőjön a tésztánk.
A kenyeret kétszer kell megkeleszteni. Ide tartozik az élesztő előzetes felfuttatása is kis vízben és cukorral. Erre azért van szükség, hogy az élesztő „feléledjen". Utána pedig eljön a pillanat, amikor a tészta kezdeti méretének kétszeresére növekszik.
Mitől is kel meg a tészta? Az élesztőtől, ami a glüdózt és az egyéb szénhidrátokat széndioxiddé alakítja. Különböző kenyértészták különbözőképpen kelnek. Némelyiket elég egyszer megkeleszteni, másokat többször is kell. Két kelesztés közt a tésztát ököllel alaposan át kell gyúrni.
Nem meglepő tehát, hogy a növekedéshez nemcsak a sütésben , de az életben is nem kevés erőszak szükséges.
Vasárnapi diós csiga
A tésztához:
24dkg liszt
7dkg cukor
1tk.só
2cs.porélesztő
2,5 dl meleg tej
1 tojás
7,5dkg puha van
A karemellhez:
16,5 dkg barnacukor
11 dkg vaj
0,6 dl kukorica szirup
12 dkg pekándió
2 ek.puha vaj
A töltelékhez:
8 dkg apróra vágott pekándió
2 ek.kristálycukor
2 ek.brnacukor
1tk.őrölt fahéj
Egyszer azt mondtad, az a legjobb a vasárnapi henyélésben, amikor a finom sütiillat lecsalogat a konyhába. Ez a sütemény a legtöbb kelt tészához hasonlóan nagy körültekintést igényel. De hát mikor ne lennék körültekintő, ha rólad van szó ?
A tésztához 24 dkg lisztet és 7 dkg cukrot összekeverünk a sóval és az élesztővel. Hozzáadjuk alangyos tejet, a tojást és a 7,5 dkg vajat, majd a robotgép gyenge fokozatán összekeverjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis lisztet, hogy jobban összeálljon.
A tésztát enyhén lisztezett felületen öt percig dagasztjuk. Ez a legélvezetetebb rész. Az ember egy széken állva tejes erejéből püföli a tésztát. A tésztát kizsírozott tálban megforgatjuk, hogy az egész felülete egyeneletesen zsíros legyen, majd leterarva kétszeresére kelesztjük. Ez nagyjából másfél órát vesz igénybe.
Akkor kelt meg, ha a belenyomott ujjunk lyukat hagy a tésztában.
Most jön a karamell. A vajat és a barnacukrot folyamatos keverés mellett felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a kukorica szirupot. A keveréket közepes méretű tepsibe töltjük, tetejét megszórjuk pekándióval.
A töltelékhez az apróra vágott pekándiót 2ek.kristálycukorral és a 2ek.barnacukorral összekeverjük, majd a keveréket félretesszük.
A tésztát ököllel átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen 40X25 cm-es téglalappá lepítjuk. Egyeneletesen megvajazzuk, rászórjuk a cukros pekándió-keveréket. A tésztát a rövidebb oldalánál fogva összetekerjük és szélét összecsippentve henger formálunk belőle.
A tekercset nyolc egyenlő részre vágjuk, a csigákat a tepsibe helyezzük.Vigyázzunk, hogy ne érjenek össze! A tepsit szorosan lefóliázva tizenkét órára a hűtőbe tesszük.Álmodjunk a kelő csigákról! Látni fogjuk, hogy az eredmény még az álmainkat is meghaladja.
A csigákat 175 fokra melegített sütőben nagyjából 35 perc alatt barnára sütjük. Azonnal tálaljuk."
2009.január
„De hát a szeretet nem áldozat és nem megfelelés kérdése. Ha szeret valaki, eleve csak a legjobb lehetsz neki. Számára a tökéletesség abban fogalmazódik meg, milyen vagy, és nem abban , milyen nem vagy.
Mindenki arra vágyik, hogy fontos lehessen valakinek. Hogy valaki úgy érezze, nélkülünk szegényebb lenne az élete. „
...írja J.Picoult a könyve végén...
...szerencséből átcsapó szerencsétlenség...így is fogalmazhatnák....de igazából nem tudhatom mit érez egy olyan szülő, mint Charlotte volt...
Jodi Picoult: Törékeny
Utolsó kommentek