...mikor Katánál megláttam, akkor jöttem csak rá, hogy nekem is van pitesütőm...:)
...még sosem sütöttem benne semmit,de talán most eljött az idő , hogy kipróbáljam...
...igértem Katának ...és mindenki másnak egy részletet Jodi Picoult új könyvéből, amiben a pite sütési fortélyait írja le, kicsit másképp...
Üres tészta: előre sütött ,töltelék nélküli linzertészta.
Az omlós tésztákkal előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére összeugranak.
Ezért sokszor érdemes őket előre töltelék nélkül is átsütni.Legjobb, ha a kinyújtott tésztát piteformába lapogatva először félóráig a hűtőbe tesszük. Sütés előtt megszurkáljuk villával, majd rizst vagy szárazbabot öntünk a sütőpapirral vagy alufóliával kibélelt tésztára. Sütés után ezeket óvatosan eltávolítva látni fogjuk, hogy a tészta nem ugrott össze, hanem a bab vagy rizstölteléknek köszönhetően szépen megmarad a formája. Szeretem, ahogy a tésztáról egyszerre lekerül a teher.
Szeretem , ahogy a bab kipereg az ujjaim közül - talán a nehézségekkel is ez történik majd. Leginkább pedig a tésztában rejlő bölcsességet szeretem: éppen a terhek segítenek megmaradni önmagunknak.
Omlós pitetészta
16 dkg liszt
Egy csipet só
1 ek.kristálycukor
12+2 ek.hideg sótlan vaj
1 nagy tojás sárgája
1 ek.hideg víz
A lisztet , sót , cukrot és vajat dagasztógéppel darabosra keverjük A tojássárgáját a vízzel kis tálkában felverjük, majd a lisztes tésztához adva dagasztógéppel labdát gyúrunk belőle. A kész tésztát Folpackba csomagoljuk, kilapítjuk, majd egy óráig hűtjük.
A tésztát utána enyhén lisztes deszkán kinyújtva levehető aljú piteformába símitjuk. Sütés előtt visszatesszük a hűtőbe. A sütőt 190 °C -ra előmelegítjük, a hűtőből elővett tésztát villával megszurkáljuk, majd kibéleljük alufóliával, és szárazbabot öntünk rá. 17 percig sütjük így, majd a fólia és a bab eltávolítása után további 6 percre visszatesszük a sütőbe. A tölteléket mindig csak a teljesen kihült tésztába tegyük.
Sárgabarackos pite, elősütött pitetésztával
2-3 sárgabarack
2 tojássárgája
2,8 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
1,5 ek.liszt
4dkg darált mogyoró
A barackokat meghámozzuk, felszeletelve elrendezzük az elősütött tésztán. A tojást, tejszínt , cukrot és a liszt keverékét a barckokra öntjük, majd az egészet megszórjuk darált maogyoróval. 175 °C -on előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A kész süteményben mér nyoma sincs a tehernek. Mintha csupán valami árnyék, valam kimondatlan kérdés lapulna az édes töltelék alatt.
Jodi Picoult
...így sütött egy amerikai háziasszon pitét...igaz, mestercukrász volt Charlotte, a könyv egyik szereplője ...ez az ő receptje...
Utolsó kommentek