...én még sosem sütöttem felfújtat, s bizony még formám sincs...ezt a receptet abban a könyvben találtam, amit most olvasok...
Charlotte , mielőtt megszülte volna a „törékeny „ kis Willowot, cukrászként dolgozott...
...egészen másként lát bizonyos főzési, sütési folyamatokat, mint egy átlag ember...és a receptjei sem utolsók...
...már jó ideje nem gyakololja a cukrász mesterséget, minden idejét a beteges kislánya gondozása tölti ki...
...ha kedvet kaptok egy-egy receptje kipróbálásához, meséljétek el, hogy sikerült...
"Beleforgatni: egyik hozzávalót fém- vagy fakanállal óvatosan a másikhoz keverni.
A forgatásnak általában egyetlen középpontja van. Foroghat valaki körül a világ, és forgandó a szerencse. A nyers tésztával kicsit más a helyzet. A beleforgatott hab nem válik eggyé vele, hanem könnyebbé és levegősebbé teszi. Majdnem-keverék: mielőtt az egyik anyag behódolna a másiknak. Mint amikor valaki bedobja a lapokat, vagy egysszerűen csak megadja magát.
Málnás csokoládéfelfújt
5dl málnapüré
8 tojás
12 dkg cukor
8,5 dkg liszt
23 dkg jó minőségű étcsokoládé
0,5dl Chambordlikőr
Porcukor a sütőformához
A málnapürét vastag falú edényben meglangyosítjuk. A tojások sárgáját 8,5dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a málnapürét, majd az egészet visszahelyezzük a tűzre.Közepes lángon addig keverjük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk , hogy ne forrjon fel! Levesszük a tűzről, beleaprítjuk a csokoládét, majd miután az felolvadt, hozzáadjuk a likőrt is.
Szorosan lefóliázzuk, hogy meg ne bőrösödjön a teteje. A sütőformákat ezalatt kivajazzuk és kicukrozzuk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. És itt jön a csoda - két teljesen különböző anyag furcsa találkozása. A habot a csokoládékrémbe forgtva láthatjuk, hogy egyik sem adja fel saját lényegét: a könnyű hab csokibarna lesz, a barna csokoládé pedig habkönnyű. A sütőformákat ¾-ig töltjük a krémmel. Azonnal a sütőbe tesszük. Nagyjából 20 perc alatt sül ki. A kész felfújt magas, teteje aranybarna, szélei száraznak tűnnek. Ne csodálkozzunk, ha a sütőből kihúzva kissé összeesnek saját gazdag anyaguk súlyától."
Jodi Picoult: Törékeny
Utolsó kommentek