...végre elkészült a tökpitém...eredeti amerikai recept alapján...
...a töltelék sok-sok sült tökből van, úgy hogy ez csak annak ízlik, aki amúgy is szereti a sült tököt....
....nekem ízlett...:)
Recept:
60 dkg finomliszt, 20 dkg vaj vagy margarin, ső, pici sütőpor, 4-5 kanál tejföl...( az eredeti receptben nem volt tojás, de én az almáspitéjébe is teszek, így tettem ebbe is)
Meggyúrjuk, majd két részre osztujuk. Ez az adag két pitesütőbe elég, nekem viszont nincs ilyenem, így egy nagy , 30cmX 40 cm-es tepsiben sütöttem...
Kisodortam, majd sütőpapírra helyezve elősütöttem.
Még előtte elkészítettem a tölteléket.
A tököt , amit megsütöttem, kihűtöttem, krumplinyomón áttörtem.
Töltelék:
2 ml só, 5ml őrölt fahéj, 2 ml őrölt gyömbér, 1ml őrölt szegfűszeg, 4 egész tojás, 95 dkg tök massza, 350 ml sűrített dobozos tej, nem cukrozott, 300 ml cukor.
A tojást a cukorral és fűszerekkel habosra kevertem, hozzáadtam a tökmasszát, majd a sűrített tejet...én egy 310 g-os dobozt használtam.
Mikor a pite tészta egy kicsit megsült, és kezdett feljönni, megszurkáltam, és ráöntöttem a tölteléket.
Mi lesz ebből, gondoltam...ez meg is fog sűlni??? 40 - 50 percig sütni, írta a recept ...viszont nekem nem lett annyira magas, mint egy eredeti pitesütőben, így fél óra múlva megnézetem, ragad e még valami a hústűre...de már jó volt.
A széleire vigyázni kell, hogy mindehol legyen a tészának pereme, ne csurogjon ki a töltelék, mert ahol kicsurgott egy pici, ott megégett. Nekem ez csupán egy kis helyen volt, amit levágtam természetesen.
Rácson kihűtöttem, majd betettem a hűtőbe, legalább 2 órát hülni kell, mire ehető lesz. Tejszínhabbal díszítettem.
Aki szereti , próbálja ki! :)....várom a próbálkozásokat, s a képeket, ha sütnétek.
Utolsó kommentek