Ritka szobanövény: a golgotavirág
Különleges szépségű, aránylag ritka növény a golgotavirág. A neve Krisztus szenvedéseit idézi, innen az eredete is
Erőteljes kúszónövény a golgotavirág (Passiflora), mely kacsaival kapaszkodva erőteljes növekedést produkál, ha eltaláljuk a helyét. Örökzöld vagy fél örökzöld, fásodó szárával legjobb ha tám rendszerre kapaszkodik. Nyáron tarthatjuk szabadban, de vigyázzunk, a futása ne menjen el nagyon, mert amikor be kell vinnünk, csak sérülések árán tudjuk majd kiszabadítani.
A képen látható példány éppen egy medvetalp kaktuszra nőtt rá, úgy hogy valószínűleg nehéz lesz onnan megszabadítani. Bár a virágai törékenynek tűnnek, az egész növény mégis nagyon ellenálló, könnyen nevelhető. Ha szobanövényként nagyon elburjánzana, nyugodtan visszavághatjuk, ezzel elágazásra, új hajtások nevelésére és gazdagabb virágzásra serkenthetjük. A téli időszakban hűvös helyen pihentessük, ilyenkor a lombjából veszíthet egy keveset. A kissé megkopaszodott hajtásokat lemetszhetjük tavasszal, ültessük friss, tápdús földbe és ha van rá mód, tegyük szabadba a fagyok elmúltával. Szaporítani tavaszi magvetéssel vagy nyári hajtásdugvánnyal lehet.
Nyári időszakban bőséges öntözést, időnként permetezést kíván a virágzáshoz és a hajtások fejlődéséhez, máskor mérsékelten locsoljuk. Egyes fajok ősszel ehető termést hoznak, amely szép sárga vagy narancssárga. A termés különlegessége, hogy nemcsak ehető, de komoly C vitaminforrás, ezáltal segíti szervezetünket a vírusok és baktériumok leküzdésében. Ezen kívül tartalmaz béta-karotint, amiből A vitamint készít a szervezetünk, B vitaminokat valamint fontos nyomelemeket, mint pl. vas, magnézium, cink, foszfor és rostanyag tartalma is jelentős. A golgotavirág-gyümölcs olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek leküzdeni a stressz, az idegesség a depresszió tüneteit.
Ha módunk van rá, hogy golgotavirág-gyümölcsöt vásároljunk, érdemes kipróbálni a következő különleges receptetTipp! Szörbet golgotavirág-gyümölcsből
Hozzávalók: 1 dl víz, 12,5 dkg nádcukor, 4 dl golgota-gyümölcs péppé turmixolva.
A vizet és a cukrot tegyük fel melegedni, ha felfőtt kevergetve még egy percig főzzük, majd vegyük le a szirupot és hűtsük le. Kihűlve öntsük hozzá a gyümölcspépet, majd tegyük műanyag tálkába és be a fagyasztóba, míg meg nem szilárdul. Fogyasztás előtt keverjük fel.
http://www.szepzold.hu/ritka_szobanoveny_a_golgotavirag_
Utolsó kommentek