A hét elején egy igen érdekes, de hagyományőrző ennivalót próbáltam ki. A tévében láttam, s nagyon egyszerűnek találtam, sőt egészségesnek. Juhtúrós puliszka a neve. Megfőztem 2,5 dl kukorica darát fél liter sós vízben Kiterítettem egy szilikon lapra, majd megkentem juhtúróval, vagyis brindzával. Feltekertem, s hagytam hűlni. Langyosan már lehetett cérnával metélni. Ez egy Erdélyből származó recept, s szerintem a pásztorok fogyasztották, de hát azelőtt én is volt hogy főztem kukorica kását, amit tejföllel ettünk, s nagyon szerették a gyerekeim is. Most volt maradék csibe pörköltem, azt tettem mellé. Finom, laktató és egészséges .
A neten találtam ezt a tejkaramell receptet, s gondoltam ezt is kipróbálom. Nagyon szeretik nálam a "boci cukrot", és elég drága egy dobozzal. Most ebből a receptből nagyon sok lett. Egy ideig biztos nem csinálok, mert veszélyes ennyi cukrot enni...nem bírtuk abba hagyni. Igaz, Marcinak csak kettőt adtam, /nehogy már elrontsa a gyomrát/ de küldtem haza egy egész dobozzal nekik. Bízzuk az anyjára, hogy ő szabjon határt ebben a finom édesség falásban.
Recept: Fél liter tej, 3 dl sűrített tej, 1kg cukor, 2 csomag vanília, ezt másfél órát főztem , lassú tűzön, 10 percenként megkeverte, majd hozzá adtam 10dkg vajat, és még 15 percig kevergettem. Kibéleltem egy kis tepsit sütőpapírral, s ebbe öntöttem. Mikor kihült felvágtam kis kockákra, csomagoltam. Finom. Már aki szereti a tejkaramellt, annak nagyon!
Utolsó kommentek