....úgy kaptam, gondoltam megosztom veletek....:)
Fortélyok, fogások a sütés megkönnyítésére
Használjunk kerek sütőostyát
Habcsókok, mézes puszedlik sütésekor használjunk búzalisztből és keményítőből készült sütőostyát! A kerek ostyalap kiváló alapja lehet a lágy masszából készült süteményeknek, így megspórolhatjuk a tepsi kizsírozását és a sütemény sem szív magába felesleges zsiradékot. A massza nem ragad a tepsire, a sütemények egyforma nagyságúak lesznek, ráadásul belül nem száradnak ki, kívül finoman ropogósra sülnek.
Ha túlságosan lágy a tésztamassza
A kinyomós keksz tésztájának puhának, mégis jól formázhatónak kell lennie. Végezzünk egy próbát, és töltsünk kevés masszát nyomózsákba. Ha túl lágy a tészta, tegyük néhány percre hűtőszekrénybe. Az egyik kezünkkel a zsák csövét fogjuk, a másikkal pedig felülről nyomjuk lefelé a tésztát, így kezünk nem melegíti fel a masszát.
A marcipán feldolgozása
Ha a marcipánmasszát aprósüteményekhez kívánjuk felhasználni, reszeljük le olajjal vékonyán bekent almareszelőn, így a kissé kiszáradt marcipán is könnyebben gyúrható lesz, a reszelék pedig egyenletesen oszlik el a tésztában.
Omlós tészta a fagyasztóból
Ha omlós süteményt készítünk, célszerű rögtön dupla adag tésztát gyúrni, mert fagyasztásra kiválóan alkalmas. A tésztacipót vagy rudat folpackba csomagolva tegyük mélyhűtőbe, így 4 hétig is eláll. A felhasználás előtti este vegyük ki, reggelre felenged.
Nem ragad
Ha olyan süteményt készítünk, amelynek a tésztájából figurákat akarunk kiszúrni, akkor a tészta kinyújtása előtt lisztezzük meg a gyúródeszkát. Ne használjunk sok lisztet, mert ronthatunk a sütemény ízén. A szaggatókat is mártogassuk lisztbe.
Színes minták
Az aprósütemények díszítéséhez a legjobb a cukormáz. Porcukrot kevés vízzel vagy citromlével keverjünk sűrű fehér masszává. Néhány csepp élelmiszerszínezékkel vagy szörppel, sziruppal tetszőleges színűre festhetjük.
Cirkalmas díszítések
Ha a süteményt vagy a tortát művészi motívumokkal kívánjuk díszíteni, a megolvasztott tortabevonót vagy csokoládét evőkanállal merjük kis fagyasztózacskóba, majd vágjuk le a zacskó egyik sarkát. Minél vékonyabb csíkokat akarunk húzni a mintázáskor, annál kisebb lyukra van szükségünk.
Könnyen lejön
Bizonyos receptekhez hámozott mandulát kell használni. Fémszűrőben a mandulabelet rövid időre merítsük forró vízbe, majd csap alá tartva, hideg vízzel öblítsük le. Miután lecsöpögtettük, két ujjunkkal könnyedén kinyomhatjuk a barna héjából.
Utolsó kommentek